Dijital Pazarlama Nedir? > Dijital Pazarlama Kanalları
Bloğumun ana sayfasındaki gibi ilk yazıma da dolaylı yolu vurgulayarak başlamak istiyorum. Dolaylı yolu aslında bir anlatım metodu olarak kullanmak istedim, bir tür taktik gibi. Bu blogda öğreneceklerimiz bir ağacın dalı gibi birbiriyle güçlü bağlantıları olan konular. Bunları John Kay’ın tabiri ile dolaylı yollardan öğrenmek, başarıya giden yolda emek sarf etmek kadar kutsal. Çünkü dolaylı yollar bize her zaman daha fazlasını öğretecek. Dijital Pazarlamadan, SEO ya oradan Sosyal Medyaya bir yol çizelim ve dolaylı olsun. Şimdi “Dijital Pazarlama Nedir” sorusuna geçelim.
Dijital Pazarlama Nedir?
Dijital Pazarlama Nedir? İnternetin doğuşu bilgisayar ve mobilin hızlı yükselişi, tüketim anlayışlarının değişmesiyle dijital pazarlamanın gelişmesine bir mecburiyet haline gelmesine vesile olmuştur. Dijital pazarlama en yalın haliyle bir markanın veya bir ürünün dijital ortamda pazarlanmasına verilen isimdir. Dijital Pazarlama kanallarına SEM (Search Engine Marketing), SEO (Search Engine Optimization), Sosyal Medya pazarlama, E-posta pazarlaması, banner reklamlar ve kısa mesaj gibi kanalları örnek verebiliriz.
Geleneksel Pazarlama ile Dijital Pazarlama Karşılaştırması
Pazarlama ve satış stratejilerinin bir sonu, sınırı yoktur. Siz kendiniz bir pazarlama stratejisi oluşturabilirsiniz. Bir ürününüz var bu ürünü nasıl satabilirsiniz ? Kimler bu ürünü sizden satın almak ister ? Bu ürünü hangi kanaldan satmalısınız ? Bu ürünü hangi taktiklerle satabilirsiniz ? gibi sorulara cevap verince aslında bir strateji belirlemiş oluyorsunuz. Kısaca Geleneksel pazarlamadan bahsedecek olursam, “geleneksel pazarlama anlayışı” bir ürününüzü müşteriye pazarlamak için girdiğiniz bütün eylemleri ifade eder. Terimler değişmiş, iletişim şekli değişmiş olsada geleneksel pazarlama ve modern pazarlama arasında epey bir fark var gibi gözüküyor. Çünkü yeni nesil pazarlama sisteminin en büyük özelliği hesaplanabilir ve ölçülebilir olması. Geleneksel pazarlama ve dijital pazarlamaya geçiş süreci kolay atlatılacak gibi gözüküyor.

Dijital Pazarlama Kanalları
- SEM
- SEO
- E-posta Pazarlaması
- Sosyal Medya Pazarlaması
- Re-marketing
- SMS
- Video Pazarlama
İnternette hemen herşey farklı. Platformalar farklı, arayüzleri farklı, kullandığımız büyük platformların birbirine benzer özellikleri olsada hepsini kullanma amacımız farklı. Kitleler farklı, içerikler farklı hal böyle olunca biz bu farklılıklara farklı çözümler buluyor. Bu da farklı dijital pazarlama kanalları ve stratejilerini oluşturuyor.
SEM (Search Engine Marketing)
Search Engine Marketing’in anlamı arama motoru reklamlarıdır. Bu reklam modelinin çalışma şekli tamamen hedeflediğiniz anahtar kelimelerle ve site optimizasyonunuz ile alakalıdır. Bu reklam modeli pazarlama açısından oldukça elverişli sonuçlar vermektedir. SEM reklam modeliyle arama motorunda hedeflediğiniz kelimeler ile en üst sıralarda yer alabilir, çok iyi satış rakamlarına ulaşabilirsiniz. Örnek vericek olursak uyuz kremi satıyorsunuz ve uyuz ilacı anahtar kelimelerini hedeflediniz ve reklam verdiniz. Bu reklam kampanyası sayesinde siteniz uyuz ilacı anahtar kelime hedeflemesinde arama motorunda birinci sıraya yükselecek ve daha kolay satış yapabileceksiniz.
SEO (Search Engine Optimization)
Web sitesini arama motorunun bulabilmesi için yaptığımız işlemlere SEO çalışmaları yani optimizasyon diyoruz. Bu yaptığımız optimizasyon çalışmaları bizi arama motorlarında organik bağlantılarda üst sıralara taşıyor. Pazarın %95 sahip olan Google’ın bizden istediği 200 den fazla kriter var. Optimizasyon sürecini biraz açacak olursak SEO çalışmaları ikiye ayrılıyor:
Site İçi SEO Çalışmaları
Site içi SEO çalışmaları için Google’ın belirlemiş olduğu yaklaşık 80 kriter bulunmakta. Sitemizi yazılımsal ve tasarımsal olarak SEO kriterlerine uyumlu hale getirmemiz bize site içi SEO çalışmalarında büyük bir artı sağlar. Site içi SEO çalışmalarında iyileştirmemiz gereken en önemli konu başlıkları şu şekilde:
- Başlıklar
- Konu Başlıkları
- Meta Etiketleri
- Canonical Url
- Resimler
- Resim Açıklamaları
- Resim Url Yapısı
- Robot.txt
- Site Haritası
- Hatalı Sayfaların indexlenmesini önlemek
Site Dışı SEO Çalışmaları
Site dışı SEO web sitelerinin internet dünyasına aldığı her bir tavsiye bağlantı ile ilişkili işlemlerdir diyebiliriz. Backlink diye adlandırılan her bir referans bağlantı site dışı SEO çalışmaları için kullanılmaktadır. SEO’nun sektöre, site yapısı ve türüyle değişmekle beraber SEO’nun ortalama katkısı %65’leri buluyor. Site dışı SEO çalışmalarının en önemli konu başlıkları şu şekilde:
- Backlink
- Anchor Text
- Indexsiz url
- Site benzerlikleri
- İçerik benzerlikleri
- Paravan Site
- Rss kaynaklı son yazıları paylaşmak
- Reklam Yapmak
SEO hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak ve işletmenizi geliştirmek için, “Local SEO (Mersin SEO Hizmeti” adlı makaleme bakabilirsiniz. Bire bir eğitimi için ise benimle iletişime geçebilirsiniz.
E- Posta Pazarlaması
En eski ve en iyi bilinen pazarlama türüdür. Etkili kitlelere ulaşma konusunda E- posta pazarlama en çok tercih edilendir. Eposta pazarlama hizmetleriniz, şirketiniz, etkinlikleriniz, kişiye özel teknikler, teknik veya iş özetleri içerikleriyle müşteri hedeflemesi yapılabilir. Reklamcılıkta eposta sanat işidir denir. Eposta pazarlamada müşteri ile doğrudan iletişim kurulduğundan dönüşüm oranları yüksektir.
Sosyal Medya Pazarlaması
Sosyal Medya pazarlama kitabına ihtiyaç duyamacak nitelikle bilger vereceğim. 2000’li yıllarda kullanıcıların birbiriyle etkileşime girdiği web siteleri hayatımıza girdi. Ve bizler bu yolla teknik bilgi gerekmeden içerik üretmeye başladık. Formlar, web siteleri, oyunlar derken etkileşimin, bilgi paylaşımının ve iletişimin zirveye çıktığı bu dönemde firmalar içinde hedef kitlelerine kolaylıkla erişebilecekleri ve müşterileriyle etkileşime geçebilecekleri Sosyal Medya doğdu. Milyonlarca insanı tek bir sitede toplamayı başaran sosyal medya siteleri kullanıcılarının, yaş, cinsiyet, ilgi alanları, konumları ve iletişim bilgileri gibi birçok veriye sahip olduğundan sosyal medya siteleri dijital pazarlama uzmanlarına birer etkili reklam gösterme mecraları haline geldi.
Sosyal medyada lokasyon, ilgi alanları, yaş, cinsiyet, tüketim alışkanlıkları, dil ve daha pek çok konuda hedefleme yapılabildiği için müşterileri iyi tanımlanırsa sosyal medyada satın almaya yatkın sıcak kitle o kadar başarılı bir şekilde edinilir.
Dijital Pazarlama Yapılacaklar Listesi
- Pazarlama hedefinizi belirleyin
- Hedef kitlenizi tanımlayın
- Doğru pazarlama kanalını kullanın
- Güçlü pazarlama taktikleri belirleyin
- Metriklerle kampanya analizi yapın